Uw kind heeft nieuwe schoenen nodig. Maar hoe bepaalt u nu welke? Op deze 9 zaken moet u letten.
Mijn twee jongens gaan al weer een paar weken naar school op hun zomersneakers, maar langzaamaan komt de herfst dichterbij. Het is nog zomeruitverkoop in de winkels, maar ook de nieuwe wintercollectie komt nu binnen. Tijd om op pad te gaan voor nieuwe winterschoenen!
Schoenen voor uw kind: waar moet u op letten?
- Bepaald de juiste schoengrootte
- Zorg dat de schoen altijd 1.5cm groter is -een duimbreedte- dan de langste voet als uw kind rechtop stil staat, met gestrekte tenen. Deze ruimte is nodig om de voeten de normale strekbeweging te laten maken tijdens het lopen. Het biedt ook een stukje groeiruimte.
- Belangrijk: steek nooit een vinger achter het voetje in de schoen! Hierdoor kruipt het voetje naar voren in de schoen met gekromde tenen. Hierdoor lijkt het alsof er meer ruimte is. Maar dat is niet zo.
- Als er een los binnenzooltje in de schoen zit, haal die dan eruit. Zit het voetje erop, dan ziet u hoeveel ruimte er nog over is.
- Zorg voor stevig contrefort (het hielstuk)
- Een stevig contrefort (hielstuk) geeft veel steun aan de kindervoet en weerstand aan het teveel naar binnen of buiten kantelen van de voet tijdens het lopen.
- Zorg voor een soepele zool
- De loopzool mag niet te soepel zijn, maar ook niet te stijf (of dik). Hoe test u dit? Pak de schoen bij de hiel en de neus vast tussen twee handen. Kunt u gemakkelijk een wringbeweging maken? Dan is de loopzool te soepel. Bij een goede stevigheid kunt u nauwelijks een wringbeweging maken en moet u enige kracht gebruiken om de handen naar elkaar toe te bewegen.
- Vermijd platte zolen
Een helemaal platte kinderschoen is niet goed voor de voet. De voet staat van nature in een kleine spitsstand, voor het optimaal functioneren van de gewrichten en spieren. Een hakhoogte tussen de 0.5 en 1.5cm is het beste.
- Zorg dat de schoen goed past
Een schoen mag niet slippen of uitschuiven. Als dit wel gebeurt, is de hielsluiting te laag of de wreefsluiting te wijdt. Een schoen waarbij u de sluiting zelf kunt regelen, zoals klittenband of veter, is het beste om de schoen goed passend aan de voet te laten aansluiten.
- Sportschoenen? Geen probleem!
Veel sportschoenen van tegenwoordig voldoen ook aan bovenstaande eisen. Het is belangrijk dat u de schoen kiest die bij de voet past. Het ene kind kan op een sportschoen lopen, terwijl de ander juist een hoger gesloten leren schoen nodig heeft, voor extra steun/stabiliteit.
- Kies de juiste winkel
Ga voor een goed advies naar een (kinder)speciaalzaak. Zij kennen hun collectie het beste, hebben ervaring met het aanmeten van kinderschoenen en het dragen van zolen.
- Als uw kind podotherapeutische zolen draagt
Draagt uw kind podotherapeutische zolen? Kom dan eerst op controle! Bij kinderen tot 15 jaar ieder half jaar, vanwege de voetgroei. Tijdens deze controle bekijken we welke maat er nodig is voor het komende half jaar en meten we de voetstand en het looppatroon. Vervolgens passen we de zolen aan. Met deze zolen kunnen jullie dan op pad voor nieuwe schoenen. Zo bent u verzekerd van een goede combinatie en schoenmaat. Zorg dat de zolen altijd plat en glad in de schoenen liggen. Let op: als ze opkrullen is de schoen te klein en/of te smal.
Twijfels? Kom langs!
Is uw zoon of dochter bij ons in behandeling? Of twijfelt u of de nieuw gekochte schoenen in orde zijn? Bel ons voor een kort afspraakje tussendoor, dan kijken we samen of jullie de juiste keuze hebben gemaakt. Laat uw kind nog niet op de schoenen lopen, zodat u ze altijd kunt ruilen.
Extra tip: Kies een paar schoenen uit met bovenstaande eigenschappen, die uw zoon of dochter lekker vindt zitten, maar ook tof vindt! Zo voorkomt u dat ze weliswaar goed zijn voor de voeten, maar vervolgens in de kast belanden…. Succes!