• Uw kind een afwijkend looppatroon? Dit kan uw podotherapeut doen

  Het ontwikkelen van een goed looppatroon is erg belangrijk voor de gezondheid van uw kind. Helaas kunnen sommige kinderen te maken krijgen met een 'afwijkend' looppatroon. Hierdoor kan uw kind sneller vallen en/ofstruikelen, maar ook pijn krijgen.

  Wat is een afwijkend looppatroon?

  U kunt bij een afwijkend looppatroon denken aan:

  • Met de voeten naar binnen gedraaid lopen;
  • Op de tenen lopen;
  • Met doorgezakte voetjes lopen.

  Gelukkig zijn er verschillende zaken waar u alsouder op kunt letten, om de kans op een ‘afwijkend’ looppatroon te verkleinen. En natuurlijk kan ook uw Podotherapeut helpen om dit probleem aan te pakken.

  Wat zijn oorzaken van een afwijkend looppatroon?

  Een afwijkend looppatroon bij kinderen kan meerdereredenen hebben, waaronder aanleg, maar ook een lagere spierspanning of een afwijkende structuur van de botten in de voeten, spierzwakte of gewrichtsproblemen.
  Daarnaast kan er ook een externe oorzaak zijn, zoals verkeerde schoenen, langdurige blootstelling aan harde ondergronden, of slechte houding. Al deze zaken kunnen bijdragen aan het ontstaan van een afwijkend looppatroon.

  Hoe weet u of uw kind een afwijkend looppatroon heeft?

  Het is prettig als u een afwijkend looppatroon bij uw kinderenop tijd herkent. Zo kunt u op tijd hulp inschakelen. Tot de leeftijd van 4 jaar mag een kind afwijkend staan en lopen, mits er geen klachten of belemmeringen
  aanwezig zijn. Je ziet vaak dat de stand en het lopen tussen de 4-8 jaar vanzelf verbetert met een normale ontwikkeling.

  In alle gevallen geldt dat als er sprake is van veelvoorkomende symptomen, ook op jongere leeftijd, het verstandig om actie te ondernemen. Een aantal veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Veel struikelen of vallen;
  • Klagen over pijn in de voeten, enkels, knieën of heupen;
  • Niet graag willen lopen;
  • Opvallende onhandigheid tijdens het lopen of rennen;
  • Een niet-symmetrische manier van lopen.

  Wat kunt u zelf doen als uw kind een afwijkendlooppatroon heeft?

  Zoals eerder al gezegd: het is goed om scherp tezijn op het looppatroon van uw kind. Daarnaast zijn natuurlijk goede (passende) schoenen belangrijk. Moedig uw kind aan om lekker te bewegen en te spelen, en let dan goed op zijn of haar houding tijdens het lopen en rennen. Als u vermoedt dat er sprake is van een afwijkend looppatroon, schakel dan snel met uw podotherapeut voor professioneel advies.

  Wat kan Podotherapie Smulders voor u betekenen?

  Onze podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het analyserenen behandelen van voet- en loopproblemen bij kinderen. We beginnen natuurlijk altijd met een grondig onderzoek, om de oorzaak van het afwijkende looppatroon vast te stellen. Vervolgens stellen we een behandelplan op. Hierbij kunt u denken aan:

  • Podotherapeutische zolen: wij maken voor uwkind op maat gemaakte (steun)zolen die de voetstand corrigeren en de druk gelijkmatig verdelen tijdens het lopen;
  • Schoenadvies: wij geven u advies over de juisteschoenen voor uw kind. Schoenen die de voeten optimaal ondersteunen en helpen bij het corrigeren van het looppatroon;
  • Wanneer bijvoorbeeld een podotherapeutischealleen onvoldoende is , kan de podotherapeut aanvullend adviseren om ook naar een kinderfysiotherapeut te gaan.

  Advies nodig?

  Natuurlijk helpen wij u graag om te controlerenof u kind inderdaad een afwijkend looppatroon heeft. Bel ons vrijblijvend voor meer informatie.