Kinderpodotherapie
Wij behandelen ook pijnlijke benen en voetjes van uw baby en kind
Baby- en kindervoeten zijn kwetsbaar. Zij vormen de basis voor de toekomst. Meestal gaat alles goed en ontwikkelen de voeten van uw kind zich normaal. Maar soms is wat extra hulp nodig. Bijvoorbeeld als uw kind pijn heeft aan zijn of haar benen of voeten, of vaker struikelt dan andere kinderen: schakel dan op tijd een podotherapeut in.
Wanneer podotherapie voor uw kind?
Tot een jaar of zeven zijn de voeten en benen van uw kind nog volop in ontwikkeling: van platvoet, naar O-benen en later X-benen. In een aantal gevallen doet u er goed aan in gesprek te gaan met een podotherapeut::
- Regelmatig struikelt of valt over zijn eigen voetjes
- Klaagt over vermoeidheid en/of niet lang kan lopen
- Niet graag loopt
- Pijnklachten heeft met lopen en/of sporten
- Ook na het zevende jaar nog platvoeten of X-benen heeft
Uw huisarts kan u naar ons doorverwijzen. Dit is nodig, want als podotherapeut mogen wij -als paramedicus- alleen werken op verwijzing.
Wat doen wij om u te helpen?
Voetklachten bij kinderen zijn vaak goed behandelbaar. In veel gevallen vermindert de podotherapeutische behandeling de klachten, of ze verdwijnen. We zijn gespecialiseerd in het verhelpen van pijnklachten aan het hele ‘bewegingsapparaat’. Onze werkwijze is als volgt:
- We bekijken wat de oorzaak van de klachten is, door middel van een uitgebreid onderzoek. We kijken daarbij naar de voeten, maar ook naar de houding van de knieën, de benen, de heupen en de rug.
- Vervolgens stellen we een behandelplan op. U kunt denken aan speciaal op maat gemaakte inlegzooltjes om de voetstand te corrigeren. Eventueel in combinatie met een schoenadvies. Of een orthese: een op maat gemaakt hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren.
Dit zijn allemaal tijdelijke hulpmiddelen. Een kindervoet kan tijdens de groei blijvend gecorrigeerd worden. Daarna loopt uw kind weer op eigen kracht.
Uitlegvideo
Zo behandelen wij de voeten van uw kind
Hoe ontwikkelt de kindervoet zich?
Bij de geboorte van uw kindje zijn niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ze bestaan voor een groot deel nog uit kraakbeen. Daarom zijn babyvoetjes zacht en buigzaam. De voetjes hebben vaak een platte vorm, omdat er onder de hele voet een dik vetkussen. Dit vet verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren.
De eerste stapjes
Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten. Zo ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en beentjes voorbereid op het lopen en het dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen gaat uw kindje staan en lopen. Dit is vaak zo rond het eerste levensjaar, maar kan ook langer duren.
Echt lopen
Wanneer uw kind zijn of haar voeten belast, verandert geleidelijk de stand van de voeten en de benen. Kinderen die net gaan staan, doen dit gewoonlijk met platvoeten en O-benen. Dat geeft meer controle. Als ze ongeveer twee tot drie jaar oud zijn, heeft uw peuter nog steeds platvoetjes, maar verandert de stand van het been naar een X-stand. Rond diezelfde tijd verdwijnt ook het zogenaamde “baby vet”. De benen blijven een paar jaar in die X-stand staan. Pas tussen het vijfde en het zevende levensjaar, als de botten in de voet zijn uitgehard, komen de voeten en de benen in een goede, rechte positie.Wat zijn goede schoenen?
Babyvoeten hebben veel bewegingsvrijheid nodig. Wanneer uw kind twee tot drie weken goed zelfstandig loopt, kunt u de eerste echte schoenen aanschaffen. Er zijn een aantal zaken waaraan een kinderschoen moet voldoen:
- De schoentjes -met name de loopzolen- dienen zeer soepel, licht en buigzaam te zijn.
- De teentjes hebben veel ruimte nodig in lengte, breedte en hoogte, in verband met grijpbewegingen.
- In ventilerend materiaal kunnen de voetjes beter ademen. Kies daarom schoenen van echt leer.
- De loopzool mag niet te glad zijn, om glijpartijen te voorkomen.
- Een vetersluiting is de meest geschikte sluiting.
- De hakhoogte mag niet hoger zijn dan één centimeter.
- De schoenmaat bepaalt u als volgt: meet de voet van de langste teen tot de hiel en tel daarbij 15 mm.
Binnenshuis heeft u kind nog geen schoenen nodig. Lopen op blote voeten -of sokjes- helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Let op: zorg dat sokjes niet te klein zijn. Dat kan nadelig zijn voor de ontwikkeling.
© 2024 Podotherapie Smulders