• Heeft uw kind knik- of platvoeten? Uw Podotherapeut kan helpen

  Een knikvoet is een voet met een naar binnen gekantelde voetboog. Bij platvoeten is de voetboog juist afgevlakt, waardoor de voet volledig plat op de grond rust.

  Niet alleen volwassenen kunnen last hebben van knik- of platvoeten. Dit kan ook bij uw kind het geval zijn. Als uw kind knikvoeten of platvoeten heeft, kan dit van invloed zijn op zijn of haar bewegingsvrijheid en welzijn. Het is belangrijk om knikvoeten en platvoeten serieus te nemen, omdat ze niet alleen ongemak en pijn kunnen veroorzaken, maar ook van invloed kunnen zijn op de houding, het looppatroon en de algehele ontwikkeling van uw kind.

  Hoe ontstaan knik- en platvoeten bij kinderen?

  Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor knikvoeten en platvoeten bij kinderen. Zo kan er sprake zijn van erfelijkheid: de structuur van de voet is dan vanaf de geboorte al afwijkend. Andere oorzaken zijn overmatige pronatie (het naar binnen rollen van de voet tijdens het lopen), nog wat zwakke spieren en banden in de voet, of als uw kind een ongeluk heeft gehad met de voet of enkel.

  Hoe weet u of mijn kind knik- of platvoeten heeft?

  Het herkennen van knik- en platvoeten bij kinderen kan soms lastig zijn, vooral omdat jonge kinderen van nature een zachtere voetboog hebben, die zich nog ontwikkelt. Waar u op kunt letten is: als uw kind veel klaagt over pijn of vermoeidheid aan de voeten of benen na of tijdens een activiteit, moeite heeft met lopen of rennen, of abnormale slijtage van schoenen laat zien.

  Wat kan ik zelf doen om mijn kind te helpen?

  Er zijn verschillende maatregelen die u als ouder of verzorger kunt nemen om knikvoeten en platvoeten bij uw kind te proberen te verbeteren tijdens de groei. Belangrijk is om uw kind te stimuleren om te bewegen en sporten. Activiteiten zoals zwemmen, fietsen en gymnastiek kunnen helpen om de spieren en stabiliteit van de voet te versterken. Daarnaast is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen, die de juiste ondersteuning bieden aan de voetboog.

  Wat kan Podotherapie Smulders voor mij betekenen?

  Wij kunnen u zeker helpen bij de diagnose en behandeling van knik- of platvoeten bij uw kind. Door een uitgebreide (loop) analyse kunnen wij het probleem bepalen en vervolgens een behandelplan opstellen. Dit plan kan bestaan uit:

  • Op maat gemaakte podotherapeutische zolen;
  • Oefeningen om de voetspieren te versterken, soms in samenwerking met een fysiotherapeut;
  • Advies geven over schoeisel en activiteiten die mogelijk helpen.

  Wilt u een afspraak maken?

  Als u advies nodig heeft of zeker wil weten dat uw kind knik- of platvoeten heeft, kunt u uiteraard bij ons terecht. Bel ons voor een afspraak, of stel uw vraag via ons contactformulier.