• Kniepijn (Osgood Schlatter) bij uw kind: wat kunnen wij hier aan doen?

  Kniepijn bij kinderen -ook wel Osgood Schlatter genoemd- komt het meest voor bij kinderen tussen de 8 en 15 jaar. Er is sprake van een overbelasting van de groeischijf onder de knie. Dit kan pijnlijk zijn. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes.

  Hoe ontstaat deze kniepijn bij uw kind?

  Wanneer uw kind flink in de groei is en veel sport, springt en beweegt, kunnen de groeischijven van uw kind overbelast raken. Ook kan het zijn dat de pijn ontstaat door een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een afwijking in staan of lopen vergroot namelijk de trekkracht op de bovenbeenspieren en knieschijfpees. Die op hun beurt weer trekken aan de groeischijf waardoor de klachten ontstaan. Andere oorzaken van deze kniepijn zijn overgewicht, te slappe en/of korte spieren, of een ongeluk (trauma).

  Hoe weet u of uw kind Osgood Schlatter heeft?

  Er zijn een aantal kenmerken van Osgood Schlatter bij uw kind. Denk hierbij aan:

  • Uw kind voelt pijn onder een of beide knieën, vaak na beweging;
  • Er is sprake van een zwelling en/of bult op de plek waar het zeer doet;
  • Het kan pijn doen als uw kind zijn of haar been strekt;
  • Als de aandoening is ontstaan na intensief sporten, ebt deze na een paar uur vaak weer weg.

  Kunt u deze kniepijn bij uw kind voorkomen?

  Osgood Schlatter is niet altijd te voorkomen. Het risicowordt wel verminderd wanneer uw kind voor en na het sporten een goede warming-up en cooling-down doet. En de training rustig opbouwt op geleide van pijn.

  Wat kan uw kind doen tegen deze kniepijn?

  De kniepijn hoeft niet altijd behandeld te worden. Dit hangtaf van de oorzaak. Voldoende rust nemen is daarbij wel heel belangrijk. Maar dit is voor kinderen vaak wat moeilijker dan voor volwassenen. Vaak gaat het als uw kind niet meer groeit- mettertijd ook vanzelf over. Er zijn daarnaast wat oefeningen die uw kind kan doen, zoals:

  • De knie buigen en strekken, terwijl hij of zijop de grond ligt;
  • De knie vanuit een liggende positie naar de borst brengen;
  • Rustig diepe squats te maken, waarbij de kniezover mogelijk gebogen wordt.

  Hoe kan uw Podotherapeut uw kind helpen?

  Meestal is de pijnlocatie en leeftijd van uw kind in combinatie met een onderzoek naar de voetstand en het looppatroon voldoende voor ons om deze diagnose te kunnen stellen. Echter, soms is het nodig om aanvullend een echo te maken. Een schoenadvies, al dan niet in combinatie met een podotherapeutische therapiezool verlaagt de spanning en trekkracht op de knieschijf. Tot uw kind uitgegroeid is, wordt geadviseerd om deze zolen te dragen.

 • Deze oefeningen kan uw kind zelf doen

  broken image

  Knieën buigen

  Leg uw kind op zijn of haar rug en buig de pijnlijke knie langszaam en strek deze vervolgens weer. Doe dit meermalen. Eventueel met korte tussenpozen.

  broken image

  Knie naar borst

  Leg uw kind op de grond en vraag hem of haar de benen volledig te strekken. Trek vervolgens de knie zover mogelijk naar de borst en leg hem daarna weer rustig neer.

  broken image

  Squatten

  Vraag uw kind de knieën te buigen, terwijl hij of zij met een rechte rug met de billen naar achteren zakt. Uw kind blijft zakken, totdat de knieën een hoek van 90 graden maken.