Afwijkende voetstand: wat is het, hoe komt het en wat kunnen wij doen?
Uw voeten bestaan uit verschillen botten, gewrichten, spieren en pezen. Dit maakt dat er op veel verschillende plekken op uw voeten klachten kunnen ontstaan. Eén van de oorzaken van deze voetgerelateerde klachten, kan een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon zijn.
Wat is een afwijkende voetstand?
Het is belangrijk dat de druk op uw voeten evenwichtig verdeeld wordt. Bij het lopen, sporten, springen worden uw voeten belast. Op het moment dat deze belasting zich te veel centreert op één bepaalde plek of speren verkeerd worden gebruikt, lijdt dit soms tot klachten. Soms lopen mensen meer op hun tenen, op de binnenzijde (Pronatie) of buitenzijde (Supinatie) van hun voet. Het kan ook zijn dat iemand Naar binnen of naar buiten knikt met de voet. Dit zijn allemaal afwijkende standen die uw voeten kunnen hebben.
Hoe weet u of u een afwijkende voetstand heeft?
U merkt vaak dat er iets mis is, op het moment dat u pijn krijgt aan uw voeten, enkels of knieen. Indien dit niet vanzelf overgaat, is het belangrijk dat u op zoek gaat naar de oorzaak. Soms valt het een ander op dat u ‘anders’ staat of loopt. Uw Podotherapeut kan u hierbij helpen.
Is het mogelijk om een afwijkende voetstand te voorkomen?
Veelal is een afwijkende voetstand niet te voorkomen. De manier waarop je staat en loopt ontwikkelt zich op vanaf dat je leert lopen op jonge leeftijd. Vanaf de puberteit heeft de voet zijn manier van staan en lopen aangenomen. Indien er sprake is van een overmatige afwijking of klachten op jonge leeftijd, is het verstandig om dit dan al te corrigeren met behulp van zolen. Maar ook op later moment kan een afwijking in de voetstand of looppatroon ontstaan door bv een ongeluk, botbreuk, knie/heupprothese of ziektebeeld.
Wat kunt u zelf doen bij een afwijkende voetstand?
Er zijn spierversterkende oefeningen die u kunt doen, maar er is geen garantie dat hierdoor de klachten verdwijnen. Hierdoor corrigeert u immers de voetstand niet. Het dragen van goede, stevige schoenen met een afwikkeling kan de voet enigszins ondersteunen, maar lost de oorzaak niet op. Ons advies is daarom altijd om uw podotherapeut te bellen om écht de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Hoe helpt uw Podotherapeut u als u hier last van heeft?
Afhankelijk van wat er mis is, kan uw Podotherapeut een passende oplossing bieden. Denk daarbij aan podotherapeutische (steun)zolen die de stand van uw voet corrigeren. Of door een orthese (hulpstukje) voor uw tenen. Maar ook een schoenadvies is onderdeel van de behandeling. In sommige gevallen werken we samen met een fysio- of oefentherapeut om bv blokkades in uw voet of een afwijkende stand hogerop in het lichaam te behandelen.
© 2024 Podotherapie Smulders