• Wat is hielspoor en hoe kan uw Podotherapeut u helpen?

    Hielspoor is een term die vaak gebruikt wordt voor alle pijnklachten aan de hiel. Letterlijk is het een verkalking van de peesaanhechting (pees onder je voet van je tenen naar je hiel) aan het hielbeen. Maar er kan ook al sprake zijn van een overbelaste aanhechting, zonder dat er nog sprake is van verkalking.

     

    Zeker als u gaat rennen, springen. Maar ook de stand van uw voeten is van invloed. Hierdoor kan het botvlies geïrriteerd raken en daardoor gaan ontsteken. Dit zorgt voor verkalking en een ‘vlammende’ pijn onder uw hiel. Hielspoor kan ontzettend pijnlijk zijn. Vooral bij opstaan in de ochtend of na zitten Gelukkig is er wel wat aan te doen.

    Kunt u hielspoor voorkomen?

    Het voorkomen van hielspoor hangt samen met twee dingen: zijn uw voeten voldoende actief én worden uw voeten niet overbelast. Als u rekening houdt met de volgende zaken verkleind u de kans op hielspoor aanzienlijk.

    1. Zet uw voeten aan het werk! Een actieve voet met een goede doorbloeding verkleint de kans op verkalking.
    2. Draag goede schoenen met een stevig contrefort (hielkap) en een hakhoogte tussen de 1-3 cm.
    3. Vervang uw sportschoenen op tijd en kies de juiste schoen bij de juiste sport.
    4. Loopt niet te veel op een harde ondergrond met blote voeten.
    5. Zorg dat uw schoenen voldoende ruimte geven aan uw voeten.

    Hoe weet u of u hielspoor heeft?

    Er zijn een aantal symptomen waaraan u hielspoor kunt herkennen. Wij adviseren u echter om altijd een check te laten doen door uw podotherapeut voor u actie onderneemt. U wilt niet verkeerde oefeningen doen, of zooltjes aanschaffen die u eigenlijk niet nodig heeft. Symptomen van hielspoor zijn:

    • Pijn onder de hiel als u staat en loopt
    • ‘Opstartpijn’ als u opstaat uit bed
    • Pijn onder de hiel na lang staan of lopen
    • Een stijf (brandend of vermoeid) gevoel aan uw peesplaat
    • Pijn aan uw hiel tijdens het autorijden

    Wat kunt u zelf doen tegen hielspoor?

    1. Het is belangrijk om uw voeten voldoende rust te geven. Als u veel sport, is dit natuurlijk een lastige opgave. Maar het is echt belangrijk dat u extra belasting vermijdt. En loop vooral niet op blote voeten.
    2. U kunt de pijnlijke plek ook afkoelen, door een ijszak/cool pack in een handdoek te rollen (nooit rechtstreeks op uw huid) en op de pijnlijke plek te leggen. 
    3. Als u veel pijn heeft, kunt u een pijnstiller nemen zoals Paracetamol of Ibuprofen. Al is dit natuurlijk geen oplossing voor het probleem.
    4. Het is heel belangrijk dat u oefeningen gaat doen. Dit kunt u thuis, al is het altijd verstandig om u hier goed in te laten adviseren.

    Welke behandeling bij uw podotherapeut kan u helpen?

    Als u langere tijd last houdt van uw hiel, dan is het verstandig om een afspraak te plannen bij uw Podotherapeut. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hielspoor, of hielspoor-achtige klachten. Op basis van een grondige analyse bepalen wij welke behandeling (of combinatie van behandelingen) het beste is voor uw specifieke situatie.

    1. Inlegzolen op maat maken.
    2. Shockwave therapie, waarbij we elektromagnetische pulsen naar de pijnplaats zenden.
    3. Specifiek schoenadvies.

    Wilt u weten of u hielspoor heeft en wat de beste behandeling is? Neem dan contact met ons op.

  • Deze oefeningen kunt u zelf doen

    broken image

    Met een tennisbal

    Neem een tennisbal en rol met uw voet (en hiel) over het balletje heen. U kunt deze oefening zo lang doen als u wilt, zowel zittend als staand. Het kan ook met een bevroren flesje water, dan masseert en koelt u tegelijk.

    broken image

    Met een handdoek

    Neem een handdoek en rol ‘m op. Pak hem aan beide uiteinden vast en plaats hem onder de bal van uw voet. Trek de handdoek naar u toe. Houd dit 12 seconden vol en herhaal dit drie keer.

    broken image

    Tegen een muur

    Zet uw handen tegen een muur en zet een stap achteruit met uw pijnlijke voet (zonder schoenen). Beweeg naar voren, terwijl u uw hak op de grond houdt en uw been strekt. Houd dit 12 seconden vol. Doe dit drie keer.

    broken image

    Op een traptrede

    Ga zonder schoenen met uw voeten op een traptrede staan. Zak langzaam naar achter met uw hak. U voelt de rek in uw kuit. Houd dit 12 seconden vol. Doe deze oefening drie keer.