• Wat is Hypermobiliteit en hoe kan uw Podotherapeut helpen?

    Hypermobiliteit betekent dat de gewrichten van een kind soepeler en flexibeler zijn dan normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben: onder andere genetische aanleg, het uitoefenen van bepaalde sporten, maar ook bijvoorbeeld hormonen. Bij sommige kinderen levert dit geen problemen op, maar bij anderen kan dit leiden tot verschillende klachten, zoals pijn, vermoeidheid en een verhoogd risico op blessures.

    Hoe herkent u hypermobiliteit?

    Kinderen met hypermobiliteit kunnen vaak opvallen door hun extreme lenigheid. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk in kleermakerszit zitten, hun duimen verder buigen dan normaal, of hun knieën en ellebogen overstrekken. Andere signalen zijn:

    • Pijn in de gewrichten, vooral na sporten of spelen.
    • Sneller vermoeid raken.
    • Regelmatig verstuikingen of kleine blessures.
    • Problemen met evenwicht en coördinatie.

    Is het mogelijk om hypermobiliteit te voorkomen?

    Hypermobiliteit is niet altijd te voorkomen: het kan immers ook een genetische aandoening zijn. Een gezonde levensstijl kan de kans in sommige gevallen wel verkleinen. Help uw kind daarom een goede balans te houden tussen voldoende beweging, rust en een gezond dieet.

    Wat kunt u zelf doen?

    Hypermobiliteit hoeft niet altijd behandeld te worden, maar het is belangrijk om de gewrichten van uw kind te beschermen. Dit kunt u doen door uw kind te stimuleren om bepaalde activiteiten te ondernemen. Bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Deze activiteiten versterken namelijk de spieren rondom de gewrichten. Ook kunt u letten op de houding van uw kind en zorgen voor voldoende rust na inspanning.

    Hoe kan uw Podotherapeut uw kind helpen?

    Een Podotherapeut kan onder meer oefeningen voorschrijven die de spieren versterken, of oefeningen gericht op de balans en core van uw kind. In sommige gevallen kan het nodig zijn om podotherapeutische zolen aan te meten. Deze kunnen helpen om de voeten beter te ondersteunen, de druk te verdelen en zorgen voor meer stabiliteit, wat vooral belangrijk is voor kinderen met hypermobiliteit. Daarnaast kan de podotherapeut tips geven over welke activiteiten goed zijn en welke uw kind beter kan vermijden om overbelasting te voorkomen.

     

     

    Naast het behandelen van de klachten van uw kind, kan een podotherapeut ook helpen om toekomstige problemen te voorkomen. Door bijvoorbeeld podotherapeutische zolen aan te meten en door het geven van passend
    schoenadvies. Bij schoenadvies kunt u denken aan: stevige schoenen rondom de enkel, hiel en zool, voldoende demping in de schoenen, verstelbare sluitingen, de juiste lengte maat breedte maat en pasvorm.
     

    Hypermobiliteit bij kinderen kan soms lastig zijn, maar met de juiste hulp van een podotherapeut kunnen veel problemen voorkomen of verlicht worden. Door te behandelen en te informeren, kan de podotherapeut uw kind helpen om lekker actief te blijven, zonder pijnklachten.