Wat zijn knikvoeten en platvoeten en wat kan uw Podotherapeut er aan doen?
Zowel knikvoeten als platvoeten zijn veel voorkomend. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Wij vertellen u er graag meer over.
Wat zijn knik- en platvoeten?
Als u last heeft van knikvoeten, dan ‘knikken’ uw voeten als het ware naar binnen. Gedurende de eerste levensjaren is dit heel normaal, maar uw voeten zouden na het zesde levensjaar juist moeten staan. Als u platvoeten heeft -het woord zegt het al- betekent dit dat uw voeten platter staan dan normaal. Uw voet hoort aan de onderzijde een boog te hebben. Dit zorgt er voor dat uw lichaamsgewicht goed verdeeld wordt over uw voeten en benen. Ook hier geldt dat baby’s en kleine kinderen soms platvoeten lijken te hebben, maar dit corrigeert zich -net als knikvoeten- in de loop van de tijd vanzelf.
Hoe ontstaan knik- of platvoeten?
Er kunnen vele redenen zijn waarom deze aandoeningen ontstaan. Denk aan overgewicht, overbelasting, zwakke voetbogen/voetspieren, botbreuken of blessures. Maar ook genetische factoren kunnen de oorzaak zijn.
Hoe weet u of u last heeft van knik- of platvoeten?
Het is niet altijd een probleem wanneer u knik- of platvoeten heeft. Echter, zowel knikvoeten als platvoeten kunnen leiden tot pijn aan de voet. Maar ook andere delen van uw lichaam kunnen hier last van krijgen. Denk aan uw knieën, heupen of zelfs uw onderrug. Indien dit het geval is, dan is het verstandig om actie te ondernemen. U kunt eenvoudig zelf ‘testen’ of u mogelijk knik- of platvoeten heeft. Maak uw voeten nat en ga op een vlak oppervlak staan waar uw afdruk duidelijk zichtbaar is. Als uw gehele voetzool afdrukt op de ondergrond, of vooral zichtbaar aan binnenzijde, dan heeft u mogelijk last van een van deze aandoeningen.
Is het mogelijk om knikvoeten en platvoeten te voorkomen?
Of het te voorkomen is, hangt uiteraard af van de oorzaak. Indien er een blessure aan ten grondslag ligt, dan kunt u gedurende een langere periode de belasting op uw voeten verminderen en versterkende spieroefeningen doen. Voldoende beweging, een gezond gewicht en goede schoenen zijn uiteraard belangrijk. Maar, indien de oorzaak genetisch is, dan is het helaas niet mogelijk om dit te voorkomen.
Wat kunt u zelf doen als u knik- of platvoeten heeft?
Als u last heeft van knikvoeten of platvoeten, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw podotherapeut. Er is namelijk niet veel wat u zelf kunt doen. Uiteraard kunnen spierversterkende oefeningen -zoals bij Hielspoor- de symptomen verminderen, maar het compleet zelf verhelpen van deze aandoening is niet mogelijk.
Hoe helpt uw Podotherapeut u als u hier last van heeft?
Uw podotherapeut doet eerst onderzoek naar de oorzaak van uw pijn. Denk hierbij aan een analyse van de stand van uw voet. Indien uit dit onderzoek blijkt dat u inderdaad last heeft van knik- of platvoeten, dan kunnen podotherapeutische zolen in combinatie met goede schoenen vaak uitkomst bieden. Op deze manier komt uw voet rechter te staan (of ondersteunt de zool uw voetboog), zodat uw klachten verholpen worden.
© 2024 Podotherapie Smulders