• Likdoorns (eksterogen): wat is het, en wat kan uw Podotherapeut doen?

    Likdoorn (ook wel eksteroog genoemd) is een eeltplek, die ontstaat en groeit door aanhoudende druk op een geconcentreerde plaats.

     

    Eelt dient als bescherming van de huid. Een eeltplek bestaat uit dode huidcellen. Als deze op 1 geconcentreerde plek worden aangemaakt door druk, ontstaat er een dikke laag die zich een weg naar binnen drukt Dat noemen we een likdoorn Likdoorn is pijnlijk, omdat deze als een doorn in uw huid naar binnen groeit. En dat zorgt voor druk op uw bot en/of de onderliggende zenuw.

    Hoe ontstaat een likdoorn?

    Iedereen heeft eeltvorming op zijn voeten. Dit is op zich niet erg. Maar als er sprake is van langdurige druk, dan kan een likdoorn ontstaan. De eeltplek ‘verhoornt’ dan als het ware. Dit betekent dat er extra eelt ontstaat, om de plek te beschermen. Die aanhoudende, verhoogde druk kan ontstaan door:

    • Te smalle  of te kleine schoenen dragen;
    • Een afwijkende stand van uw voeten en/of tenen;
    • Een afwijkend looppatroon.

    Hoe weet u of u last heeft van likdoorn?

    Naarmate er meer eelt ontstaat en de ‘doorn’ dieper uw huid binnen dringt, kan dit leiden tot een branderig en stekend gevoel. Likdoorns ontstaan meestal op uw tenen of onder uw voorvoet.

    Is het mogelijk om likdoorn te voorkomen?

    Het dragen van niet goed passend (doorgaans te klein of te smal) schoeisel is veelal de oorzaak van likdoorns. Dus, als u goed passende schoenen draagt en deze ook afwisselt, verkleind u de kans op likdoorn flink. Stiksels of naden van sokken of schoenen kunnen ook druk/wrijving leveren op de huid.

     

    Indien de likdoorn is ontstaan door een verkeerde stand van uw voeten of tenen, dan raden we u een bezoek aan uw Podotherapeut aan.

    Wat kunt u zelf doen om likdoorn tegen te gaan?

    Indien de likdoorn nog niet zo erg is, kan een likdoornpleister helpen. Deze maken uw likdoorn zacht, waardoor deze gemakkelijk verwijderd kan worden. Het verwijderen kunt u beter niet zelf doen. Hierbij kan een pedicure helpen Het verwijderen gebeurt met een speciaal mesje. Wanneer de likdoorn terug blijft komen is een bezoek aan een podotherapeut raadzaam.

    Hoe helpt uw Podotherapeut u als u last heeft van likdoorn?

    Wij kunnen u goed helpen, indien u last heeft van likdoorn. Eerst analyseren wij de stand van uw voeten en tenen. Als u staat, maar ook als u loopt. We kijken hierbij met name naar de drukverdeling. Met behulp van dit onderzoek zien wij of u wellicht een afwijkende stand van uw voeten of tenen heeft, of een afwijkend looppatroon. Daarnaast zullen wij uw schoenen beoordelen om te beoordelen of deze een rol spelen.

     

    Zien wij dat 1 of een combinatie van deze oorzaken aanwezig is, dan kunnen wij u op verschillende manieren helpen. Er kunnen op maat gemaakte therapeutische zolen gemaakt worden, die uw voetstand corrigeren en daarmee de druk verminderen. Daarnaast kunnen wij u helpen doormiddel van een orthese. Dit is een teenstukje die de stand van uw tenen corrigeert en/of de druk op uw tenen vermindert. Hiermee voorkomen we dat er (nieuwe) likdoorns ontstaan.

     

    Maar ook een schoenadvies behoort tot de behandelmogelijkheden. Soms is een combinatie van meerdere behandelmogelijkheden nodig om u klachtenvrij te krijgen.

     

    Natuurlijk verwijderen we ook de likdoorn, indien nodig.