Wat is Morbus Sever en hoe kan uw Podotherapeut u helpen?
Morbus Sever is een aandoening waar uw kind last van kan krijgen als hij of zij actief sport. Denk daarbij aan hardlopen, voetbal of gymnastiek. Uw kind krijgt last van een ontsteking in de groeischijf van het hielbeen, wat leidt tot pijn en ongemak in de hiel. Op deze pagina leest u meer over Morbus Sever, hoe het ontstaat, welke stappen u zelf kunt nemen om de symptomen te verlichten, en hoe wij u kunnen helpen bij de behandeling.
Hoe ontstaat de aandoening Morbus Sever?
Morbus Sever ontstaat meestal als gevolg van intensief fysiek bezig zijn. Bijvoorbeeld als uw kind veel sport. Een andere oorzaak kan het dragen van slecht passende schoenen zijn, of schoenen zonder voldoende demping en ondersteuning. Bovendien kunnen bepaalde andere factoren, zoals platvoeten, overpronatie (overmatig naar binnen rollen van de voeten tijdens het lopen), of te korte/strakke kuitspieren het risico vergroten.
De groeischijf in het hielbeen is het meest kwetsbaar tijdens de groeispurt, wanneer het kraakbeen langzaamaan in botweefsel veranderd. Dit is de reden waarom Morbus Sever meestal voorkomt bij kinderen tussen de leeftijd van 7 en 12 jaar. Tijdens deze periode is het botweefsel minder sterk dan bij een volwassene, waardoor het gevoeliger is voor letsel.
Hoe weet u of uw kind last heeft van Morbus Sever?
Morbus Sever veroorzaakt vooral pijn in de hiel, als uw kind actief is (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Een van de kenmerken is dat de pijn erger kan worden als u knijpt in de zijkant van de hiel van uw kind. Is dit het geval, dan is het verstandig om contact op te nemen met een podotherepeut.
Is het mogelijk om Morus Sever te voorkomen?
Morbus Sever is niet altijd volledig te voorkomen: het is immers een aandoening van het groeischijfje in de hiel van uw kind. Goede schoenen en het versterken van spieren -maar niet overmatig- helpen wel.
Wat kun je zelf doen tegen Morbus Sever?
Als je vermoedt dat je kind de aandoening Morbus Sever heeft, zijn dit dingen die je zélf kunt doen om de symptomen te verminderen en verdere complicaties te voorkomen:
- Rust: Het is belangrijk om je kind voldoende rust te geven. Dit betekent dat ze tijdelijk moeten stoppen met activiteiten die de hiel belasten, zoals sporten.
- IJsbehandeling: Het toepassen van ijs op het pijnlijke gebied kan de ontsteking verminderen. Doe dit gedurende 15-20 minuten per keer, meerdere keren per dag.
- Veranderen van Schoeisel: Zorg ervoor dat je kind schoenen draagt die goed passen, voldoende demping bieden en de voeten goed ondersteunen. Het is verstandig om schoenen te vermijden met harde, platte zolen.
- Rekoefeningen: Zachte rekoefeningen voor de kuitspieren en de achillespees kunnen helpen om de spanning op de hiel te verminderen.
- Pijnstillers: In sommige gevallen kan het gebruik van niet-voorgeschreven pijnstillers zoals ibuprofen de pijn verlichten, maar dit moet worden besproken met een arts.
Hoe kan uw Podotherapeut uw kind helpen?
Aan de hand van een onderzoek, kunnen we de diagnose stellen, de oorzaak in kaart brengen en een behandelplan opstellen. Mogelijke oplossingen zijn:
- Aanmeten van Podotherapeutische zolen: we kunnen op maat gemaakte zolen maken die de voeten corrigeren en ondersteunen tijdens staan en lopen. Deze inlegzolen helpen om de belasting op de hiel te verminderen.
- Advies over Schoeisel: we geven advies over het juiste schoeisel om te dragen, waardoor de druk op de hiel vermindert. Daarbij werken we samen met een aantal schoenspeciaalzaken, waarvan we weten dat ze goede schoenen verkopen en goed advies geven
- Advies ten aanzien van belasting: Soms kan het nodig zijn dat er een advies mbt het belasten van de hiel gegeven wordt, wanneer er sprake is van een extreme overbelasting. In die gevallen is het verstandig om de belasting tijdelijk flink te beperken icm behandeling, zodat het herstel sneller in werking treedt.
© 2024 Podotherapie Smulders